"Ya Rabbi TÜRKİYE'mizde adaleti ve merhameti hâkim kıl.
gökyüzünden rahmetini, yeryüzünden bereketini esirgeme..."


İMAM-I MUHAMMED MEHDİ (RA)HZ.LERİ

   İMAM-I MUHAMMED MEHDİ (RA) HZ.LERİ'NİN HAYATI

İmam-ı Muhammed Mehdi (RA) Hz.leri Oniki İmam’ın on ikincisidir. Hicret-i Nebeviyye’nin 258. (M. 871) senesi Ramazan-ı Şerif ayının 23. Cuma günü Abbasi halifesi Mu’tasım zamanında, Bağdat’ta Samarra adlı mahalde, dünyaya ayak basmışlardır. Doğacağı gece babası evinde bulunan teyzesine: “Teyzeciğim! Bu gece bizim evde bulun. Allah-ü Teâlâ (CC) Hz. leri bize, yerimize geçecek bir evlad verecektir.” dedi. Teyzesi: “Hanımın Nercis’de hamilelik alametleri yok. Oğlun kimden olacak?” deyince babası İmam-ı Hasen-i Askeri (RA) Hz.leri: “Nercis hamilelik yükünü çekmeyecek, ancak doğum zamanı belli olacak.” dedi.
Pederi İmam-ı Hasen-i Askeri (RA) Hz.leri, anneleri Nercis Hatun’dur. İsmi şerifleri “Muhammed”, Künyeleri “Ebul Kasım”, Lakabları; “Mehdii Kaim”dir.
Teyzesi anlatır: “Gece teheccüd namazına kalktım. Mehdi (RA) Hz.leri’nin annesi Nercis Hatun da kalktı. Kendi kendime: ‘Sabah oluyor henüz doğum halleri meydana çıkmadı.’ diyordum. İmam-ı Askeri (RA) Hz.leri’nin sesini duydum. ‘Teyzeciğim! Nercis Hatun’un odasına git!’ dedi. Nercis Hatun’un odasına gittiğimde beni karşıladı. Vücudu titriyordu, onu bağrıma basıp İhlas ile Kadr sûrelerini ve Ayet-el Kürsi’yi okudum. Çocuk da annesinin karnında bunları okuyor, sesi duyuluyordu. Bir ara oda aydınlandı, baktım çocuk doğmuştu. Babası: ‘Teyzeciğim! Çocuğu getir!’ dedi. Çocuğu sarıp götürdüm. Dilini çocuğun ağzına dokundurup: ‘Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri’nin izniyle konuş’ dedi. Çocuk besmele çekip bir Ayet-i Kerime okudu. O sırada etrafımızı yeşil renkli kuşlar sardı. Bunların Melekler olduğunu öğrendim.”
Muhammed Mehdi (RA) Hz.leri usuli zikir, tasavvuf (tarikatı) babası İmam-ı Hasen-i Askeri (RA) Hz.leri’nden ahzü telakki ederek sahibi zaman ve Hüccetül Burhan olmuştur. Asrında Kutbiyyeti haiz olan Ali İbni Hüseyin Bağdadi’nin (RA) irtihali üzerine Hz. İmam (RA) namazını kılarak Şuniziyye’deki kabrine defnetmiş, kendisi kutbiyyet makamını ihraz etmiştir.







İMAM-I MUHAMMED MEHDİ (RA) HZ.LERİ'NİN GAYBUBETİ

Hz. İmam (RA) 26 sene kadar İmamet-i Kübra’da bulunarak nice nice büyük veliler ve önderler yetiştirdi. 19 sene kutbiyet makamında kalıp zamanındaki bütün velilere feyz, onun vasıtası ile ulaştı. Hz. İmam (RA), Hicri 281 senesi, Rebiulevvel ayının birinci Pazar günü Kutbiyyet-i Ebdaliyye’ye tahvil ederek tabaka tabaka yükselmiştir. Bir dereceye kadar kudsiyyet kazanmıştır ki, bir gün İmamiyye Zümresinin Çile Usuli ve zihapları veçhiyle, mutlu evindeki serdaba girip ihtifa ve gaybubet etmiştir. Rivayete göre İmam-ı Muhammed Mehdi (RA) Hz.leri doğduğu Bağdat’ın kuzeyindeki vaki Samerra şehrinde gözlere görünmez olmuştur.
Bu zatın iki gaybubeti vardır. Yani gözden kaybolma devri ikidir. Birincisine gaybeti suğra (kısa kaybolma), ikincisine de gaybeti kübra (yani uzun kaybolma) derler. Gaybeti suğra devresi 74 yıl sürmüştür ve bu müddet içinde mahdut kimseler vasıtasıyla halk o zatla temas etmiştir. O kimselere de hususi elçi ve naib denmekte olup başlıca dört kişidirler. Adları şöyledir: l- Osman bin Saidül Esedi, 2- Hüseyin bin Ruhun Nevbahti, 3- Muhammed bin Osman bin Said, 4- Ali bin Muhammed-üs Simer’idir.
İmam-ı Muhammed Mehdii Kaim (RA) Hz.leri’nin Gaybubeti Kübra devri başlamıştır. Bu ikinci devre Onikinci İmam’ın yani İmam-ı Muhammed Mehdi (RA) Hz.leri’nin zuhuruna kadar devam edecektir. Nasıl ki, Hz. İsa (AS) geri gelecekse, İmam-ı Muhammed Mehdi (RA) Hz.leri’nin zuhuru da kati ve herkesçe bilinen, malum olan bir gerçektir.
Ahir zaman Mehdisi konusunda iki rivayet vardır: Biri Peygamber hanedanından ve İmam-ı Ali (KV) Hz.leri’nin evladından olan bu Onikinci İmam, İmam-ı Hasen-i Askeri (RA) Hz.leri’nin oğlu İmam-ı Muhammed Mehdi (RA) Hz.leri zuhur edecek. İkincisi de, Mehdi yine Evlad-ı Resul’den (SAV), fakat Abdullah oğlu Muhammed adlı birisi zuhur edip meydana çıkacak.
İmam-ı Muhammed Mehdii Kaim (RA) Hz.leri 19 sene Kutubluk makamında kaldıktan sonra vefat ederek gözlerden kaybolmuş. Osman bin Yakub Cuveyni Hz. İmam’ın (RA) namazını eda ile Medine-i Münevvere’de bulunan kabri saadethanelerine defnedilmiştir.[1] Fakat en iyisini Yüce Allah (CC) Hz.leri bilir.
Yüce Allah (CC) Hz. leri O’ndan razı olsun ve bizi O’nun feyizlerinden, şefaatlarından ve sırlarından faydalandırsın. (AMİN)

[1] Zikir Makamları S. 47,48 ; Nur-ul Ebsar S.168 ; İslam Meşhurları Ansiklopedisi 2.Cilt  S.1290





   İMAM-I MUHAMMED MEHDİ (RA) HZ.LERİ HAKKINDA BAZI HADİS-İ ŞERİFLER


Mehdi (RA) Hz.leri’nin alametleri: Hz. Mehdi (RA) Hz.leri Ehl-i Beyt’ten olacaktır. İmam-ı Hasan (RA) Hz.leri’nin neslinden gelecektir. Mehdi (RA) Hz.leri’nin ismi, Resûlüllah (SAV) Efendimiz’in ismi şeriflerinden (yani Muhammed) olacaktır. Babasının ismi de Resul-i Ekrem'in (SAV) babasının ismi gibi olacaktır. Mehdi (RA) Hz.leri’nin alnı geniş ve dişleri aralıklı olacaktır. Bu durumu Peygamber Efendimiz (SAV) Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyuruyor: “Nefsim yed-i kudretinde olan Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri’ne yemin ederim ki, Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri benim neslimden, dişleri aralıklı, alnı açık, yeryüzünü adaletle dolduracak, malı ve mülkü ile insanlara bol bol ikram eden bir evladımı gönderecektir.”[1]
..........................................

Gökte ve yerde bulunan bütün mahlukat ondan razı olacaktır. Onun adaleti her yeri kaplayacaktır ve insanlar arasında Peygamber Efendimizin (SAV) sünneti seniyyesi ile muamele edecektir. Nebiler Nebisi (SAV) buyurur: “Mehdi’den önce dünya zulümle dolu iken, onun zamanında adalet ile dolar.”[2]
..........................................

Onun devrinde, ümmetin gerek iyileri gerekse kötüleri, o ana kadar görülmemiş şekilde pek çok nimetlere kavuşacaklardır. Çok yağmur yağmasına rağmen bir damlası zayi olmayacak, toprağa atılan az bir tohumdan çok ürün alınacak. Nebiler Nebisi (SAV) bu hususta şöyle buyuruyor: “Ümmetimin sonunda bir Mehdi zuhur edecek. Allah (CC) Hz.leri onun yüzü suyu hürmetine yağmur verecek, ümmet saygı görecek, yedi yada dokuz yıl hüküm sürecek.”[3]
..........................................

“Ümmetim arasında Mehdi çıkacak, beş, yedi, dokuz yıl hüküm sürecek. Bol yağmurlar yağıp yer bol mahsul verecek. Mehdi herkese bol mal verecek.”[4]
..........................................

“Ehl-i Beyt’imden, ismi ismime, babasının ismi de babamın ismine uygun bir adam çıkacak, zulüm ve haksızlık dolu olan yeryüzü, adalet ve insafla dolacak.”[5]
..........................................

“Ey Ehl-i Beyt! Mehdi bizdendir. Allah (CC) onu bir gecede yararlı hale getirecektir.”[6]
..........................................

“Ey Abbas! Allah (CC) bu işe “İslâm'ın yayılmasına” beni başlattı. Zulümle dolu olacak tüm yerleri adaletiyle dolduracak olan neslinden bir çocukla son bulduracak onu. O İsa (AS) namaz kılacak.”[7]
..........................................

“Doğudan siyah bayraklı bir ordu çıkacak ve bu ordu hiçbir kavmin yapmadığı savaş yaptıktan sonra Mehdi (RA) Hz.leri zuhur edecektir.” Devamındaki Hadis-i Şerif’te de Nebiler Nebisi (SAV) Efendimiz buyuruyor: “Mehdi’nin başı hizasında bir bulut olacaktır. Buluttan bir melek: ‘Bu Mehdi’dir. Sözünü dinleyiniz!’ diyecektir buyuruldu.”[8]
..........................................

Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri İslamiyyeti nasıl Resûlüllah (SAV) Efendimiz’le başlatmışsa, Mehdi (RA) Hz.leri ile sona erdirecektir. Mehdi (RA) Hz.leri mücadelesine devam edecektir. O fitnelerin zuhur ettiği bir zamanda gelecek ve ihsanı karşılıksız olacaktır. Hz. Mehdi (RA) Hz.leri müminlerle beraber Kudüs’te sabah namazı kılarken İsa (AS) gökten inecek ve Mehdi (RA) Hz.leri O’nu insanlara tanıtacaktır. İsa (AS) namazını Mehdi (RA) Hz.leri’nin arkasında kılacaktır.
Nebiler Nebisi (SAV) buyurdu ki: “İsa (AS) saçlarından sanki sular damlıyormuş gibi gökten inecektir. Mehdi (RA) Hz.leri O’na: ‘Ya İsa! Geç de bize namaz kıldır.’ dediğinde, İsa (AS): ‘İkamet senin için getirilmiştir.’ diyecek ve benim evlatlarımın birisinin arkasında namaz kılacaktır.”[9]
..........................................

Mehdi (RA) Hz.leri’nin rengi Arabi bedeni İsrailidir. Sağ yanağı üzerinde yıldız gibi parlayan bir ben vardır. Mehdi (RA) Hz.leri’nin etrafında insanlar arıların beyleri etrafında toplandığı gibi toplanırlar. Zülkarneyn ve Süleyman (AS) gibi, bütün dünyaya sahip olur. Masum insanlar katloluncaya kadar Mehdi (RA) Hz.leri çıkmayacaktır. Mehdi (RA) Hz.leri gelince, insanlar onu aşk ve muhabbetle kucaklayacaklar. Hilafet ona evinde otururken verilecek, devrinde yeryüzünün en hayırlısı olacaktır.
..........................................

Mehdi (RA) Hz.leri doğu tarafından çıkacaktır. Karşısına dağlar bile dikilse onları ezip geçecek, çeşitli ülkelerden birçok alim Mehdi (RA) Hz.leri aramak için yola çıkacak ve alimlerin hepsi insanlarla Mekke’de buluşacaklardır. Sonra Mehdi (RA) Hz.leri’ni bulacaklar. Mehdi (RA) Hz.leri onlardan kaçacak, sonunda O’nu (RA) ikna edecekler ve O’na (RA) biat edecekler.
..........................................

Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri insanların kalblerini onun rnuhabbetiyle dolduracaktır. Mehdi (RA) Hz.leri’nin doğum yeri Medine’dir. Hicret edeceği yer Kudüs’tür.
..........................................

Mehdi (RA) Hz.leri’nin sakalı bol ve sık olacaktır. Gözü sürmeli olacaktır. Omuzunda Peygamber (SAV) Efendimiz’in Nübüvvet Mührü olacaktır. Peygamber (SAV) Efendimiz’in bayrağıyla çıkacaktır. Resul-ü Ekrem (SAV) Efendimiz’in vefatından sonra hiç açılmamış olup Mehdi Resul (RA) Hz.leri tarafından açılacaktır. Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.'leri onu Üçbin melekle destekleyecektir. Yaşı otuz ile kırk arasında olacaktır. Haşimi soyundan olup, Hilafeti Hz. İsa (AS)’a devredecektir. Kötülük ve kötüler helak olacak, Resûl-i Ekreme (SAV) buğz eden kimse kalmayacaktır. Bütün Sünnet-i Seniyye’yi İhya edecektir.
..........................................

Mehdi (RA) Hz.leri’nin alametlerinden biri de Deccalin zamanında ortaya çıkmasıdır. Hadis-i Şerifte: “On büyük alamet görülmeyince kıyamet kopmaz: Ateş, Deccal, Dabbet-ül arz, Güneşin batıdan doğması, İsa’nın (AS) gökten inmesi, Ye'cüc ve Me'cüc'ün çıkması, doğuda-batıda ve Arabistan da ayın tutulması. Bunlardan sonra Yemen'den bir ateş çıkıp halkı bir araya toplayacaktır.” buyuruldu. Deccal hakkında Peygamber (SAV)  Efendimiz buyurdu: “Geçmiş Peygamberler şaşı, kör, yalancı olan Deccal’in büyük fitne ve bela olduğunu haber verip, ümmetlerini onun şerrinden ve zararından korkuturlardı.”
..........................................

Mehdi (RA) Hz.leri İstanbul’u fethederken, Deccal Şam ile Irak arasında bulunur. Önce kurtarıcı olduğunu iddia eder. O zaman dinsizler ve müslümanlar ona tabi olurlar. Bir gözü kördür. İki gözü arasında “kâfir” yazısı çıkar. Okuma yazması olmayan her Mümin bu yazıyı okuyabilir. Bütün müslümanlar onun yanından ayrılırlar. Deccal, “Peygamberim” ve daha sonra “İlâhım” diye herkesin imanını bozmaya uğraşacak sonunda Suriye veya Filistin’de İsa (AS) ve Mehdi (RA) Hz.leri tarafından öldürülecektir. Alametlerin sonuncusu bir ateştir ki, Aden’den çıkacaktır.[10]
..........................................

Nebiler Nebisi (SAV) buyuruyor: “Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri insanların kalblerine baktı ve kulları içerisinde en iyi Hz. Muhammed’in (SAV) kalbini buldu. O’nu kendisi için seçti. O’nu Peygamber olarak gönderdi. Yine Hz. Muhammed’in (SAV) kalbinden sonra kullarının kalbine baktı. En iyi kalbler olarak Esbab-ı Kiram’ın kalblerini buldu. Onları sevgili Peygamberine vezirler yaptı. Esbab-ı Kiram’ı sevmenin meşhur ve pek çok kaideleri vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: 1. Eshab-ı Kiram’ı seven kimseyi Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri dünyada da ahirette de muhafaza eder. 2. Eshab-ı Kiram’ı seven, ebedi kalınacak yer olan cennette onlarla beraber olur. 3. Kim onları severse yarın kıyamet gününde, kevser havuzunun başındaki Peygamber (SAV) Efendimiz’in yanına gelir ve ondan kana kana içer. Ondan sonra ebediyyen bir daha susamaz.”[11]
..........................................

Devamındaki Hadis-i Şerifte de buyurur ki: “Esbabım ve akrabalarım hakkında benim hakkımı koruyunuz. Onları sevmek suretiyle, benim Peygamberlik hakkımı koruyanları, Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri dünyada ve ahirette belalardan ve zararlardan korur. Benim Peygamberlik hakkımı düşünmeyerek onları incitenleri Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri sevmez. Allah-ü Teâlâ (CC) Hz.leri’nin sevmediği kimselere azab etmesi pek yakındır.”[12]



[1] İslam Ansiklopedisi 14.Cilt S.116
[2] İslam Ansiklopedisi 14.Cilt S.116
[3] Ramuzel Hadis 6298 N.H.Ş
[4] Ramuzel Hadis 6299 N.H.Ş
[5] Ramuzel Hadis 6301 N.H.Ş
[6] Ramuzel Hadis 2495 N.H.Ş
[7] Ramuzel Hadis 6186 N.H.Ş
[8] İslam Ansiklopedisi 14.Cilt S.116
[9] İslam Ansiklopedisi 14.Cilt S.116
[10] İslam Ansiklopedisi 14.Cilt S.117,118 ; El Kavlül Muhtasar, Fi alametil Mehdiyyil Muntazar
[11] Abdullah İbni Meud (RA) Hz.leri’nden riv. E.H.Ş.
[12] Taberani, İyad El-Ensari (RA) Hz.leri’nden riv. E.H.Ş.